Herinneringsmonument De Wafer

Zo nu en dan worden we betrokken bij een opdracht met een bijzonder verhaal. Vandaag delen we het verhaal van de Wafer. Een kunstwerk als monument voor een bijzondere man: Jochen Jess (1935-2022). Zo geliefd door zijn familie en met zoveel respect hebben zij zijn leven een mooi monument gegeven. Jochen was Emeritus Hoogleraar Elektrotechniek aan de TU in Eindhoven en vader van twee dochters. Jochen Jess stond aan de wieg van de vakgroep Design Automation in 1971. Jess (in een interview destijds op de Tue): “Dat was een soort tabula rasa, een leeg blad papier. Men wist nauwelijks wat het vak inhield, maar ik kreeg de tijd en het geld om het naar eigen inzicht in te vullen.” Hij ontving voor zijn werk in 2005 een Lifetime Achievement Award van de European Design Automation Association. Deze award wordt uitgereikt aan onderzoekers die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan elektronische ontwerpen en het automatiseren daarvan.

Het werk naar ontwerp van Bert Staal en Matty Christensen is genoemd ‘de Wafer’ en verwijst naar het werk van Jochen op TU/e. Zijn vakgebied was micro-elektronica en meer specifiek: ‘Design Automation’. Dat gaat over de schakelingen op de chips die o.a. terug te vinden zijn in ‘Wafers‘. (Een wafer is een samenstelling van eindeloos veel micro-chips). Ook na zijn emeritaat (pensioen) bleef hij actief in zijn vakgebied.

Het proces in de aanloop naar de productie en het plaatsen van dit prachtige werk was bijzonder. Bijzonder fijn kunnen we wel zeggen en vol waardering over en weer. Een familie in rouw die dat omzet in een waar eerbetoon. Daar kun je alleen maar respect voor hebben. Samen het gedachtegoed en de symboliek voor ogen houden en natuurlijk de praktische uitvoerbaarheid waarborgen. Mooi vonden wij als team ook de betrokkenheid van José en familie. Ze kwamen geregeld met een delegatie kijken naar de voortgang van hun geliefde Wafer. Eerlijk is eerlijk, het was ook wel eens fijn om even het menselijke aspect voorop te zetten en de technische taal achterwege te laten.

Het werk is geplaatst in een familie bos dat aangeplant is door de grootvader van Jose Cruijsberg, de vrouw van Jochen. José: “De onthulling van ‘De Wafer’ en de plaatsing van de urn van mijn man en de vader van Martina en Tanja had bijna iets magisch, omdat kort voor de ceremonie de zon doorbrak in het familie-bos. Dat was echt een cadeau na alle regen en het werk werd prachtig beschenen. Ik ben ontzettend blij met het meer dan bijzondere resultaat. Grote dank nogmaals voor, niet alleen jullie vakwerk, maar ook voor het prettige overleg bij de ontvangsten en de samenwerking met alle betrokkenen bij jullie.

Het was leuk om met mijn broer Fred bij een kop koffie, nog even het boek te bekijken waarin vele kunstwerken en bijzondere projecten staan die door jullie uitgevoerd zijn in de loop der jaren. Heel indrukwekkend! Ook mooi om er plots een aantal van te herkennen. Werken waar ik nu natuurlijk met een nog heel ander oog naar ga kijken. Een pracht bedrijf zijn jullie! Dus nogmaals grote dank aan iedereen bij jullie die eraan meewerkte.”

Team Smolenaers heeft graag bijgedragen aan de totstandkoming van dit mooie eerbetoon: de Wafer. Zo mooi om op deze manier ook het leven te vieren! Met een glas en een wafel in de hand, terugkijken op dit mooie verhaal van een man met een missie, een bijzondere kijk op de wereld en hart voor zijn familie. 

We wensen de familie mooie momenten in hun bos vol herinneringen. Wij, nemen zijn mooie uitspraak: “Laat je niet leiden door de waan van de dag” met ons mee… geïnspireerd door Jochen Jess en zij die hem liefhadden en zo mooi hebben geëerd.

 

 

 

Ons adres
Pannenweg 266
6031 RK Nederweert
Telefoon
0495 - 460 400
E-mail adressen
info@smolenaers.nl

Inkoop / bestellingen: order@smolenaers.nl
Verkoop / offertes: offerte@smolenaers.nl
Administratie: l.vink@smolenaers.nl
Vacatures: vacatures@smolenaers.nl 

Scroll naar boven